Menu Close

Jó, ha tudod

1. Nyitvatartás

Hétfő: 10:00 - 18:00
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 10:00 - 18:00
Szombat: minden hónap 1. és 3. szombatja: 9:00 - 13:00

Vasárnap: Zárva


Nyári szünetben (június 15-től  augusztus 31-ig)
Hétköznapokon: 9-17
Szombaton, vasárnap: zárva

2. Beiratkozás

Könyvtárunkba bárki beiratkozhat, aki:
– vállalja, hogy a könyvtárhasználat szabályait betartja,
– a könyveket rendben és határidőre visszahozza,
– tudja a személyi adatait (név, születési hely és idő, szülők neve, iskola, lakcím)

A beiratkozásnak sem alsó, sem felső korhatára nincs, a beiratkozás ingyenes. Könyvtárunk tagjaként igénybe veheted szolgáltatásainkat.

A 16 évnél fiatalabb olvasóink beiratkozásához szükséges az egyik szülő mint jótálló.

3. A gyermekkönyvtári könyvek csoportosítása

Szépirodalom

A mesék, a mondák, a regények, az elbeszélések, a versek és verses mesék, sőt a színpadra készült művek is a szépirodalom körébe tartoznak.

Ezek a művek változatos témájúak, terjedelmük is különböző. Mind-mind egy-egy irodalmi alkotás. Úgy mutatják be a világot, ahogy azt az írójuk és a könyv olvasója elképzeli. Amikor kikapcsolódni, szórakozni szeretnénk,, ilyen könyveket emelünk le a polcról. A szépirodalmi alkotások annyira sokfélék, hogy mindannyian találhatunk közöttük az ízlésünknek, hangulatunknak megfelelő olvasnivalót.
A műveket a szerző neve ill. a cím (sok szerző esetén) kezdőbetűje szerinti betűrendben találod a polcokon. Kis fülecskék, rajtuk az ábécé betűi, segítik a tájékozódást.
(Ugye tudod, hogy külföldi szerzők esetében többnyire a 2. név a vezetéknév?)

Ismeretterjesztő irodalom

Ha érdekel a csillagászat, ha szívesen megtudnál mindent a kertekben éneklő madarakról, ha sütnél valami finomat, ha matekversenyre készülsz, ha érdekel a környezetvédelem, ha szívesen gyűjtesz hasznos információkat egy témához, tudományhoz kapcsolódóan, akkor ismeretterjesztő könyvekre lesz szükséged.

Ezeket a könyveket olyan szerzők írják, akik a tudományág ismerősei, tudósai, vagy nagyon alaposan elmélyedtek a könyv megírása során az adott témában. Bővítheted a meglévő tudásodat, segítségükkel sok hasznos dolgot tudhatsz meg arról, ami éppen érdekel. Remek lapozóink vannak az egészen apróknak, és sok érdekességet megmutatók a nagyobbaknak.

Az ismeretterjesztő könyvek témájuk szerint csoportosítva kerülnek a polcra.
A polcon a könyvek között kis fülecskéket találsz (rajtuk háromjegyű számok és ezek szöveges feloldása), amik segítenek abban, hogy könnyebben megtaláld a keresett témát. Pl. 390 Néprajz, 520 Csillagászat, 796 Sport, 894 Magyar irodalom, 914 Európa földrajza. Tovább könnyítik a tájékozódást a jól láthatóan elhelyezett rajzos jelzések. Pl. a lombiknál a kémia, a várnál az építészet, a kutyánál és cicánál az állattartás témát találod.
Természetesen tőlünk, könyvtárosoktól is kérhetsz segítséget.